Lélek-konyha

Ki vagyok és miért gondolom, hogy ez fontos?

Önbecsülésre és önbizalomra specializálódott coach vagyok 2009 óta, szenvedélyes konyhatündér, mindent elolvasok, ami az ételekről szól és a kezembe kerül. A diabétesz küszöbét már átléptem, ezért fokozatosan átálltam a táplálkozással. Falánk vagyok, de hiú, kreatív, nagy utazó, a világ sok szegletéből gyűjtöttem össze recepteket és ötleteket. Budapesten születtem 1971-ben, éltem Innsbruckban, Bécsben, Chicagoban, Genfben és Párizsban. Összesen 25 évig voltam külföldön. Mindenhol jártam a piacokat, a gasztro-kiállításokat, az éttermeket, és gyűjtöttem a szakácskönyveket, recepteket, konyhai kiegészítőket.

A franciáktól megtanultam, hogy a könnyedség, a hedonizmus, a humor és az életöröm (savoir vivre) varázsolja létünket sokkal érdekesebbé, kellemesebbé és élhetőbbé. Élményekben gazdag pályafutásom során, melyből a legtöbbet talán az alatt a 13 év alatt tanultam, amíg saját állásközvetítő és coaching cégem volt Genfben, rengeteg emberrel és élethelyzettel találkoztam. Idővel arra a következtetésre jutottam, hogy a legtöbb probléma oka a saját magunkkal ápolt rossz, de legalábbis ambivalens kapcsolatunk, amit kíválóan tükröz az is, hogy milyen viszony fűz minket az ételhez és a táplálkozáshoz.        

A benned lévő „gasztro-fiókot” megnyitva (mely tartalmaz mindent, amit gyerek korod óta az étellel és az étkezéssel kapcsolatban megtapasztaltál és magadban elraktároztál) egyszerűen, könnyedén, gyorsan, mégis hatásosan tudunk az önismereted, az önszereteted, a belső szabadságod, a lelki, mentális és fizikai egészséged, és úgy általában az életed naposabb oldala felé haladni.

Nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy ne legyünk jóban magunkkal, hiszen ettől függ az, ahogyan kapcsolódunk a világhoz és elfoglaljuk benne a helyünket, illetve mindaz, amit engedélyezünk magunknak és mindaz, amit nem. Egyre összetettebb környezetünkben mindenkinek érdeke amilyen gyorsan csak lehet „rendbe tenni” magát. Így tudunk könnyebben szembenézni a kihívásokkal és a feszültséggel, ami nap mint nap ér minket, és – ha hagyjuk – ránk nyomja bélyegét. Fontosabb, mint valaha megőrizni a nyugalmunkat és a derűnket, valamint magasan tartani az energia szintünket, mert ezekből és ezekre tudunk építkezni.    

Rengeteg kérdést tettem fel magamnak és a „tesztalanyaimnak”, kipróbáltam és a visszajelzéseiknek hála tökéletesítettem a „kirakós technikát”, valamint a kérdések hatásait, a workshopokhoz recepteket „mentesítettem”, egyszerűsítettem, vegán és/vagy vegetáriánus köntösbe bújtattam, vagy majdnem.

Minden a fele mutat, hogy a húsfogyasztásunk a jövőben csökkenni fog, így vagy úgy. A világ történései azt sejtetik velünk, hogy át kell állnunk új szokásokra. Én a fokozatos és fakultatív átállás híve vagyok. Ebben is szeretnék segíteni azoknak, akik megértek a változásra, csak nem mernek belevágni, pedig érdemes és időszerű. Ha elkezded, garantáltan sok örömödet lelheted benne. Fontos, hogy közben maradj könnyed, rugalmas és a toleráns magaddal szemben. A szemléletváltást nem lehet erőltetni, mert az egy diktatúra lenne. Fontos, hogy belülről, meggyőződésből és felismerésekből fakadjon, mert akkor szívből jön és veled is marad. Én a felismerésekben és a megvalósításban tudok a segítségedre lenni.  

A saját gasztro-életutamból és fejlődésemből merítve raktam össze ezt a programot. Mindig is szerettem enni, és a családban mindenki finoman főzött, a férfiak is. Ösztönösen belém rögzült, hogy a főzés-táplálás-táplálkozás-közös étkezések-együtt megélt örömök mennyire fontosak egy ember életében. A családomban két dologban mindig egyetértünk: az állatok és az étel szeretetében. Nálam az állatok szeretete a húsmentességben mutatkozik meg, az étel szeretete meg mind abban a finomságban, amit hús nélkül meg lehet enni. Évekig húsevő voltam, és a mai napig néha lecsúszik egy-egy rántott csirke, de már szinte alig fogyasztok állati eredetű ételeket. Ez az én döntésem, és senkire nem szeretném ráerőltetni. Mindazonáltal azt gondolom, hogy az állati eredetű táplálékok fogyasztásának csökkentése egy trend, ami már velünk fog maradni.

Hiszek az ételek és a főzés gyógyító erejében, betegségmegelőző hatásában, a testünkre és lelkünkre gyakorolt jótetteiben, valamint abban, hogy szükség van egy paradigmaváltásra azzal kapcsolatban, ahogyan a táplálkozásról gondolkodunk.

Három területen „kutakodhatunk”, melyek külön-külön, vagy egymás kiegészítve is prímán működnek. Te döntöd el, hogy mihez van kedved, és meglátod hogyan hat rád a folyamat.

A három „fül” röviden leírja a lehetőségeket. Ha kérdésed van, írhatsz email-t, de a legegyszerűbb az, ha felhívsz.  

Lehetőség van személyes találkozásra, vagy pedig online formában is. Ahogy az élet minden területén, itt is fő a rugalmasság.