Lélek-konyha

Lelkizős-agyalós főzőtanfolyamok

100% gyakorlat megspékelve felismerésekkel, újdonságokkal, könnyedséggel és némi humorral. Nem csak a kezünk, hanem az agyunk is jár, közben spontán módon „gyógyítjuk” a lelkünket, többek között az alkotás örömével. A közös főzés ma már nem trendi, pedig a nők évezredeken keresztül így támogatták és tanították egymást generációról generációra. Nagyon sok kollektív tudás veszett kárba nem csak a főzéssel, de magával az élettel kapcsolatban is. Ez nem csak a nőkre vonatkozik, hiszen sok férfinak is jót tesz, ha társaságban, lazán beszélgetnek, közben új ötleteket és perspektívákat kapnak, végül még valami finomat is esznek. A főzés és az evés évszázadokon keresztül egy szociális platform, fontos interakciók terepe volt, és sok kultúrában a mai napig ez így is maradt. A kutatások azt mutatják, hogy általában ott derűsebbek az emberek.   

Szeretném megosztani veled mindazt, amit az évek során felfedeztem és megértettem, segíteni abban, hogy visszatalálj magadhoz és az értékeidhez az ételek segítségével, megtanítani téged a szeretet egyik univerzális nyelvén beszélni.

Ezen kívül – ha te is szeretnéd – segítek visszatalálni az olyan archaikus örömökhöz, mint a főzés, miközben felfedezed a kreativitás, a belefeledkezés felszabadító érzését, és a mágiát (hiszen valamilyen formában az), ahogyan különböző alapanyagokat addig transzformálunk, amíg valami finom, szép és tápláló étel el nem készül belőlük.  Amikor ma „időspórolás” címe alatt ételt rendelünk, vagy egy műanyag dobozt mikrózunk, akkor megfosztjuk magunkat a magunkról és/vagy szeretteinkről való gondoskodás pozitív érzésétől.

Sokan úgy tekintenek a főzésre, mint egy szükséges rosszra, amit hacsak lehet, szeretnének „megúszni”. Kár, mert így sok minden jó kimarad az életükből. Az emberek gyakran kész, félkész, vagy szállított ételeket fogyasztanak változó minőségben, legtöbbször garantáltan környezetszennyező kiszerelésben. Én sem gondolom életszerűnek, hogy munka mellett napi több órát töltsünk főzéssel, de vannak gyors, finom, aránylag könnyen és olcsón elkészíthető ételek, melyekkel nem csak magunkkal és szeretteinkkel teszünk jót, de a Földet és a pénztárcánkat is kíméljük. Számomra munka után gyorsan „összeütni” valamit felér egy meditálással, mert közben kikapcsolok, a jelenre koncentrálok, és élvezem a finomságokat. Ha olyan munkád van, aminek nem látod a nap végén az eredményét, az önbizalmad érdekében kifejezetten ajánlom a főzést, szinte terápiás jelleggel.

Manapság barátokat hívni vacsorára felérhet egy komoly fejtöréssel: ki laktóz- vagy gluténérzékeny, nem eszik tojást, ételallergiái vannak, ki vegán vagy vegetáriánus, van, aki ketózik vagy paleózik, kinek diabétesze, vagy emésztési problémája van, vagy csak éppen fogyókúrázik. Ezt úgy oldottam meg, hogy a helyett, hogy ötfélét főznék, olyan ételeket készítek, melyek mindenki számára megfelelőek, ugyanakkor finomak, táplálóak és gusztusosak is. Nem minden étkezési szokás összeegyeztethető, de amennyire csak lehet, próbálok közös „étel-halmazokat” találni. Ez legtöbbször zöldségekkel sikerül.  

A Lélek-Konyha nem egy hagyományos főzőiskola, hanem egy „holisztikus workshop”, ahol egyszerre több szinten is ismerkedsz: magaddal, a hozzávalókkal, és a kreativitás örömével, valamint úgy perspektívákat is felfedezhetsz. Minden tapasztalat egy tanulás, és nem mindig onnan szerzed a tudást, ahonnan várnád. Szabadon, elvárások és nyomás nélkül, mégis sok hasznos információval ellátva, lazán, szinte észrevétlenül ott teremnek a jobbnál jobb falatok.

A mottómat az olasz nyelvből merítettem: „BELLA FIGURA”  – legyen gyors, praktikus, látványos, egészséges, eredeti, nem drága és finom.

A következő kétórás workshopokra lehet jelentkezni egyénileg, vagy párban. A tanfolyam élő online. Egyéni megbeszélés függvényében, ha budapesti lakos vagy, házhoz is megyek, hogy a te konyhád kényelmében dolgozhassunk. Ennek a szolgáltatásnak egy felára van. A dátumok megbeszélés után, egyedi igények és lehetőségek szerint alakulnak.

Nota bene: a képek sajátok, az illusztráció célját szolgálják. A workshop menüi változnak.

Vegán alapok – messze nem olyan durva, mint gondolnád. Finom, gyors, és egészséges. Egy menüsor, mely nem csak ízletes, de a hozzávalókba belegondolni is jó érzés.

Elfoglalt konyhatündér (fiúknak és lányoknak): egy gyors, finom, raffinált és nem drága vegetáriánus vagy vegán menüsor van terítéken. Magaddal viheted a munkába, de bárkit vendégül is láthatsz vele.

Kezdő konyhatündér gyorstalpaló (fiúknak és lányoknak): ha nem mersz belevágni a főzésbe, mert hiányoznak az alapok. Nem mindenkit tanítottak meg otthon főzni, de mindenkinek ennie kell. Praktikus fogások, tanácsok, egyszerű technikák látványos, gyors ételek. Közben azokra a kérdésekre is válaszolok, melyeket nem mertél eddig esetleg feltenni: például arról, hogy mit tartsál a konyhaszekrényedben, hogyan szereld fel a konyhádat úgy, hogy ne költsd minden pénzedet éttermi és kiszállított ételekre, mégis finomakat ehess bármikor. Többet nem kell mindig valahova beülni a barátaiddal, ha találkozni szeretnétek, mert otthon is megoldod.

  • Van, akinek azt sem tanították meg eddig, hogyan kell feltörnie egy tojást – nem baj, megtanulod.
  • Van, aki attól fél, hogy a párja, vagy az anyósáék megtudják, nem tud főzni, és „lelepleződik”.
  • Van, aki már nem szeretne állandóan ételt rendelni, de nem tudja mivel kiváltani úgy, hogy az változatos, egészséges és gyors is legyen.
  • Van, aki egyszerűen fél a kudarctól, és inkább bele se vág.
  • Van, akinek régóta táplálkozási problémái vannak, de végre szeretne megbarátkozni az ételekkel és az evéssel.
  • Van, aki retteg, hogy nem sikerül egy recept, és ezért nem mer improvizálni.

A sikerélmény nagyon fontos, mert csak arra tudsz később építkezni. Ezért olyan ételekkel, hozzávalókkal és trükkökkel ismerkedsz meg, melyek felbátorítanak további kísérletezésekre.

Zöldbab krumpli (4)-min
Kép12

Majdnem vegán – amikor szeretnél megbarátkozni a gondolattal, de még nem állsz készen. Nem baj, apró lépésekkel kezdjük, néhány opcionális (elhagyható) kivétellel, hogy ne legyenek elvonási tüneteid.

Kezdő vegetáriánus – ez a rántott gombánál és sajtnál lényegesen kifinomultabb ételeket is jelent. Egyszerű vegetáriánus menü négy fogásból, melyek egyenként és egyben is megállják a helyüket.

Minden mentes, finom és raffinált – benne van a nevében: ezt a menüt tényleg szinte mindenki eheti.

Konzervből és mirelitből sikkesen és mentesen – nem ideális, de biztonságérzetet ad, ha tudod, hogy percek alatt elkészíthetsz egy látványos menüt olyan hozzávalókból, melyek már a szekrényed, vagy a mélyhűtőd mélyén lapulnak. Ezek az ételek a leggyorsabbak és a legolcsóbbak, mégis büszkén tálalhatod őket bárkinek

Főzés főzés nélkül amikor szeretsz finomat enni, de nincs türelmed főzni. Az aprítógép csodái…

Vegán delírium – ha már beszippantott ez az életmód és ráéreztél az ízére, akkor emeljük a tétet: kalandozások és új lehetőségek haladóknak.

Vendégváró kenőkék – a barátaim szerint ez a specialitásom: csak magadnak, vagy betoppanó vendégeknek.

Hamar elkészülnek, jól néznek ki, és mindenki szereti: a menün öt raffinált kence recept.

Energiatakarékos főzés: anti-inflációs ötletek – gyorsan, finomat a nélkül, hogy a gáz, vagy villanyórád túlpörögne. Egy menüsor, ami túljár még Putyin eszén is.

Freestyle fingerfood – falatkák, melyek még gyorsabban tűnnek el, mint ahogy elkészültek. Öt tuti recept.

Stílus a tányérban – mert nem csak a tartalom, de a forma is számít: megtanulod feltupírozni és elegánsan elnevezni a legegyszerűbb ételeket is – így még jobban ízlenek.

Nemzetek konyhája – te választod ki, melyikből szeretnél egy menüsort: olasz, francia, thai, mexikói, vagy indiai (mindegyik workshop egy nemzet ételéből három finom, gyors és vegetáriánus, vagy pescetariánus, vagy vegán fogás)